Eksistentialistisk terapi er en terapiform som virkelig går i dybden, og hvor tiden bliver brugt på at forstå og undersøge oplevelser og den måde, hvorpå disse oplevelser former livet og identiteten. Fokus er altid rettet mod den oplevede subjektive virkelighed – altså din virkelighed.
Eksistentialistisk terapi mener, at vi er en aktiv deltager i vores egen eksistens, forstået på den måde at hver person har en iboende evne til at skabe mening og finde retning i eget liv, påtrods af de udfordringer og lidelser, man måtte stå overfor. Eksistensen er præget af centrale temaer som frihed, ansvar, isolation og dødelighed, som vi alle - og hvert individ konfronterer i deres liv. Ved at vi sammen udforsker dette, hjælper det med at afdække betydningen af dine oplevelser, snarere end blot at diagnosticere eller kategorisere dem. Psykologen fungerer her som en medforsker, hvilket kræver en dybdegående lytning og åbenhed overfor hvordan den enkelte oplever verden.
Målet med eksistentialistisk terapi, er ikke blot at lindre symptomer, men at støtte individet i at finde en dybere forståelse af sig selv og sit liv. Dette kan føre til en større følelse af mening, autenticitet og forbindelse til verden. Der er altså ikke et fastlagt program på forhånd. Indholdet af samtalerne udvikles løbende i et samarbejde mellem os. Det kan beskrives som om at jeg ”står ved siden af dig”, og søger at se verden ud gennem dine erfaringer, og fortolkninger af oplevelser. Forandringerne sker under tiden i samtalerne, og til andre tider sker de mellem samtalerne. Forandringsprocessen i eksistentialistisk terapi er på samme tid mindre tydelig, og på samme tid meget mere grundlæggende ændrende end de kognitive terapiformer.
.